EduWeb

Revoluția E-learningului în 5 puncte

1. Costurile mai mici

Sunt cursurile online mai ieftine decât programele tradiționale de învățare? De regulă, da. Dacă nu implică un set complex sau avantaje unice, ar trebui să fie mai puțin costisitoare. De ce stau lucrurile astfel? Cum de este mai profitabil să alegi un curs online din moment ce calitatea conținutului e cel puțin la fel de bună, dacă nu chiar mult mai bună?

Din 4 motive destul de simple:

  • În România, e-learningul încă nu are atât de multă credibilitate în rândul lumii, oamenii nu sunt atât de obișnuiți cu ideea, iar piața educației online este abia la început; acest fapt impune din start niște costuri mai mici; în plus, în cele mai multe dintre cazuri există opțiunea de refund dacă ai parcurs doar o mică parte din curs și ți se pare că nu e investiția potrivită pentru tine sau că nu e exact ce ai căutat.

  • Cursurile online acoperă o arie mai specifică a fenomenului de interes; plătești pentru ceea ce înveți, iar când inveți strict ce ai nevoie, fără surplusuri și informații inutile, e normal să coste mai puțin; nu cantitatea informației dă valoare, există mini-courses de 10 ori mai eficiente decât o carte groasă.  

NOTĂ: de menționat că prețul nu scade odată cu cantitatea materialului, el trebuie să fie raportat la schimbarea produsă, din contră, oamenii plătesc tocmai pentru a economisi timp, dar în general e mai puțin costisitor să înveți o nișă decât întregul background ca în instituțiile tradiționale.

  • În cazul unui e-course standard care nu propune ședințe ZOOM, activități ale comunității sau consultații live, e firesc să fie mai ieftin deoarece și activitatea profesorului e mai redusă; acesta nu mai trebuie să se prezinte fizic și să repete lecția pentru fiecare grupă, astfel că pretențiile financiare tind să scadă; deși cheltuielile sunt mai mari când alcătuiești un e-course, odată lansat materialul, nu mai trebuie decât marketat corect.

  • Pe lângă toate acestea, sunt eliminate și costurile deplasării. Nu mai trebuie să te deplasezi zilnic sau săptămânal la locul întâlnirii, cheltuind bani pe transport. Nu mai vorbim și de timpul căștigat, care es uriaș dacă stăm să-l calculăm. 

2. Alegerea profesorului

Acesta este, de fapt, principalul avantaj al internetului, nu doar al e-learningului. Spațiul și granițele de desfășurare nu mai sunt un impediment. Spațiul comun devine LMS-ul (Learning System Management) în care o audiență se transformă într-o comunitate de învățare online.

Oamenii nu mai sunt legați în primul rând de spațiul geografic din care fac parte, ci de interesele comune care i-au determinat să aleagă același e-course. În mediul online, îți poți alege profesorul după bunul plac, din toată țara sau chiar din întreaga lume. Nu mai trebuie să te limitezi la alegerea unui profesor din orașul în care locuiești.

Asta înseamnă că poți avea acces la cele mai bine cotate cursuri online și să lucrezi cu profesori compatibili, a căror personalitate te inspiră și ale căror cursuri îți pot influența cariera. Să nu mai vorbim de autori celebri sau mentori de succes pe care îi urmărești deja pe rețelele de socializare și care își împărtășesc experiența printr-un conținut premium educativ la un clic distanță. 

3. Timpul și flexibilitatea

Ai posibilitatea să te organizezi după bunul plac, în funcție de ritmul de învățare și mai ales de stilul de viață. Structura unui curs online, modulele și lecțiile, induc un anumit ritm de învățare, dar în final tu decizi cum îți capacitezi timpul. Indiferent dacă e activitatea ta principală sau doar o pasiune la care revii constant.

Poți opta pentru o traversare fulger a cursului, urmând să revii asupra amânuntelor importante, poți învăța doar ceea ce aplici la momentul respectiv, îți poți dedica ziua mai multor obiective ale cursului sau ai opțiunea de bifa un obiectiv la câteva zile. De asemenea, poți învăța de unde vrei, când vrei. Prin prisma acestor lucruri, e-learningul este foarte confortabil.

4. Varietatea conținutului

E-learningul este în primul rând despre nișe și specializări exacte. Foarte rar găsești în învățământul tradițional posibilitatea de a studia doar ceea ce dorești, fără o programă încărcată, teorii care nu se aplică și detalii inutile.

Alege să studiezi direct ceea ce aplici. Tu știi exact care e pasiunea sau orientarea ta profesională, iar e-learningul te ajută să-ți atingi ținta mai ușor. Nu mai ai de-a face cu generalități sau devieri de la subiect până să ajungi să înveți exact ceea ce-ți dorești.

Totodată, un curs online are obiective mult mai clare, mai specifice, îți spune de la început ce transformare îți va aduce procesul plus ce skilluri vei dobândi. 

5. Varietatea metodelor

Fiecare învață diferit. Unii mai degrabă vizual (grafică și storytelling), alții deprind mai ușor prin practică (branching scenarios). Unii au o memorie de elefant, alții funcționează mai teoretic și se descurcă mai ușor cu noțiuni abstracte (preferă textul). O altă categorie ajunge mai ușor la obiective prin metode de gamification și curs interactiv.

Indiferent cum funcționezi, există o formulă psiho-pedagogică și pentru tine, variind de la cursuri clasice de tip webinar sau tutorial video până la aplicații coordonatoare, diverse platforme e-learning cu microlearning contextual, totul pentru a depăși cât mai repede provocarea. 
Created with