EduWeb

Revitalizează-ți mindsetul în 5 etape

Pentru cei mai mulți dintre noi, procrastinarea sau amânarea momentului de la care să începem o nouă experiență benefică sunt niște bariere invizibile, care ne țin pe loc fără să ne dăm seama pe moment. Iar sentimentul de vinovăție apare numai după ce nu mai putem facem nimic.

Știm cu toții că există anuminte momente în viață când motivația atinge pragul de sus, suntem entuziasmați de planurile noastre, iar de Anul Nou rezoluțiile, speranța și dorința sunt foarte ridicate. Ne cumpărăm echipamente, ne pregătim psihic, ne anunțăm prietenii că serile de joi sau diminețile de marți le vom avea ocupate, dar nu ducem până planul la capăt.

Odată ce ne izbește realitatea din 2 ianuarie și greutatea luării unui proces de la 0, acțiunile noastre sunt de cele mai multe ori încetinite, uneori chiar stopate. În cele mai nefericite cazuri, stopate definitiv. Îți sună familiar? Been there, done that. 

Începe setând obiectivul final.

Indiferent că vrei să-ți schimbi radical drumul în viață sau vrei să-ți dezvolți aptidudinile deja existente la un nivel și mai avansat printr-un curs online, e nevoie de un mindset revitalizat. Și indiferent care e scopul tău, de la a fi promovat la locul de muncă până la orice ți-ai fi propus pe plan personal, e imposibil fără un mindset bazat pe continuitate și pe învățare constantă.

De obicei ne împotmolim cu toții și suntem prinși în brațele ca de caracatiță ale incertitudinii când ajungem la pasul 2, pentru că nu știm dacă merită efortul, dacă am făcut investiția bună. De-asta trebuie să setăm mai întâi obiectivul final și să derulăm invers procesul, pentru a vedea cu ce trebuie început. Ne trebuie un plan de învățare bine pus la punct sau să ne luăm angajamentul parcurgerii unui curs online care ne oferă el un plan de învățare bine pus la punct.

Dar obiectivul final e al tău și numai tu îl știi. Ai grijă să coincidă cu obiectivul cursului pe care îl alegi. Astfel de experiențe te vor mulțumi și te vor obișnui cu mindsetul de lifelong learning, pentru că în ziua de azi valabilitatea unui skill e limitată și trebuie să ne readaptăm constant.

5 sfaturi pentru a-ți consolida un mindset de învățare:

1. Provoacă-te în mod constant 

Pune-ți câte o întrebare nouă săptămânal și încearcă să aprofundezi tema pe care ți-ai dat-o. Nu doar din câteva clickuri, ci făcând un research care să te mulțumească. De exemplu, ce înseamnă social learning și de ce este un fenomen din ce în ce mai practicat? Oare nu mă interesează și pe mine?

Pasul următor e să împărtășești descoperirea, pentru că așa sunt șanse mai mari să-ți rămână în memorie. Lucrul ăsta îți va crea un mindset de învățare activ și faptul că ai avut atâtea mici succese săptămânale te va ajută și te va încuraja să te apuci de niște cursuri online care durează ceva mai mult. 

2. Depășește gândirea convențională 

Aici lucrurile sunt foarte interesante. Depinde foarte mult cum te raportezi la cei din jur. Te-ai gândit cum ar fi să-ți provoci modul de gândire și să iei măcar o dată în considerare ceea ce ți se pare că e contrar principiilor sau practicilor tale? Nu știi niciodată de unde sare iepurele. Evident că nu trebuie să renunți la principiile și la personalitatea ta, și evident că poate fi un disconfort să încerci ceva nou, dar e un mare avantaj să vezi lucrurile și de cealaltă parte a baricadei.

Dacă te consideri un om care acționează corect, verificat, în funcție de anumite principii sau standarde, ești sigur că o decizie spontană nu te-ar face să vezi altfel lucrurile? Sau dacă te consideri mai degrabă un rebel care face totul în funcție de intuiție, nu ești curios să vezi ce poate face din tine parcurgerea unui plan organizat și ce ai de învățat de aici? 

3. Experimentează cât mai mult

Încearcă lucruri noi. Creează-ți un cont pe o platforma e-learning. Luăm decizii în fiecare moment al vieții noastre, dar uneori ajungem să funcționăm pe pilot automat. Aceleași rutine, aceleași șabloane, aceleași patternuri. Vom putea observa schimbarea atunci când, în loc să funcționăm pe autopilot, devenim conștienți de acele decizii minore, aparent irelevante, și încercăm să le exploatăm.

Atunci apare explorarea și experimentarea. La început, prin lucruri mărunte, pentru a dezvolta o mentalitate care aderă la noutate. Schimbările mari nu au cum să apară dacă nu ești dispus să le faci pe cele mici, cum ar fi schimbarea rutei cu care te-ai obișnuit sau abonarea la un podcast nou care abordează lucruri de care ești interesat. 

4. Construiește pe skillurile tale

Dezvoltă-ți nu numai specializarea de bază sau skillsetul pe care îl folosești în fiecare zi, ci și skillurile adiacente, interconectate. În primul rând te ajută să înțelegi mai bine fenomenul din care faci parte, industria sau arta în care te dezvolți. Spre exemplu, dacă promovezi produse pe Facebook, vei fi de 10 ori mai bun dacă știi cum să utilizezi reclamele sau cum să faci o campanie de promovare și pe Instragram, TikTok etc. În al doilea rând, îți antrenează mindsetul de rebuilding și lifelong learning, care e atât de necesar în ziua de azi.

5. Fă-ți timp pentru auto-reflecție 

Dacă o experiență nu este urmată de un proces de auto-reflecție (indiferent cum îți manifești tu reflecția, prin meditație sau activ), rezultatele de învățare se pot pierde mai ușor. De ce? Pentru că reflecția te ajută în mod special să poți repeta acea experiență benefică de câte ori ai nevoie de un rebuilding. Sau să înțelegi unde a dat greș o experiență ineficientă.

Ceva n-a mers? Reflectează asupra lui și află de ce. A fost un mediu neprielnic? A fost vina ta? Dacă ta, unde mai exact ai greșit? A fost un alt factor la mijloc? Dacă da, ceva ce depinde de tine sau asupra căruia nu ai nicio putere de schimbare? Astfel de insights ajută la descoperirea cauzelor și la prevenirea altei experiențe mai puțin reușite. Iar dacă e vorba de o experiență fructuoasă, să știi cu exactitate care a fost factorul decisiv ajută la repetarea experienței în viitor.

Chiar și studiile recente din neuroștiințe ne demonstreză că 10-15 minute de (auto-)reflecție la finalul zilei ne pot crește performanțele la locul de muncă, cel puțin în ceea ce privește planificarea, setarea obiectivelor sau luarea deciziilor. 
Created with