EduWeb
Module corecte pentru cursul tău online
În funcție de ce trebuie să-ți structurezi cursul?
Dacă ai fi avut mare succes cu un curs din trecut, nu e obligatoriu ca aceeași structură să dea aceleași roade. Mereu apar metode și trucuri psiho-pedagogice noi. Chiar dacă te adresezi aceleiași buyer persona, chiar dacă îți modelezi clienții după acest profil, de multe ori nevoile (aceleiași) audiențe sau chiar audiența în sine sunt schimbătoare.
Pe scurt, în funcție de nevoile audienței trebuie organizat conținutul cursului. Nu există o formulă generală infailibilă, ea trebuie adaptată la cerințele publicului tău țintă. Există în schimb modele testate, șabloane verificate care stau la baza structurii tale. Ele sunt constanta pe care o poți varia în funcție de nevoile publicului tău.
Grupează ideile similare în module
Cel mai important este să-ți triezi conținutul pe baza caracteristicilor comune. Gruparea lecțiilor pe categorii oferă în primul rând un confort vizual cursantului (este foarte important să se simtă bine-ghidat) și reduce consistent din timpul căutării unui anumit aspect.
Fiecare dintre aceste categorii reprezintă un modul. Acestea sunt capitolele principale ale cursului tău și reprezintă un preview foarte bun al conținutului.
Modulele nu trebuie să fie de dimenisuni egale; unele pot conține 3 lecții, altele pot avea 20. Importante sunt organizarea și ordinea lor. Nu uita că oricând poți restructura dacă adaugi concepte noi sau îți vine pe parcurs ideea unui nou sistem. Totul depinde de natura cursului tău.
Cum ordonezi modulele
Odată ce ai idee despre cum ar trebui să arate capitolele și lecțiile tale, ar trebui să le ordonezi în funcție de trei coordonate:
1. Factorul de continuitate
Chiar dacă te limitezi la un conținut teoretic și îi conferi cursului o natură mai academică, cursul tot are un fir narativ inerent, o logică proprie. Există mereu un început, un program de dezvoltare și o concluzie, așa că așază în ordinea potrivită conceptele interconectate, care derivă unul din celălalt.
Spre exemplu, într-un curs de digital marketing, un modul cu flux narativ progresiv unde ordinea lecțiilor e esențială poate arăta așa:
- Lecția 1: Creează-ți o audiență. Pasul 1
- Lecția 2: Învață să folosești Facebook Ads Manager. Pasul 2
- Lecția 3: Fă o campanie de conștientizare. Pasul 3
- Lecția 4: Modalități retargeting. Pasul 4
- Lecția 5: Ce este necesar pentru conversie. Pasul 5
... și lista poate continua.
2. Factorul de dificultate
Legat de cel de-al doilea factor, formează mai întâi o bază de cunoștințe, apoi reglează gradația dificultății. Când ai două concepte total separate, interdependente, dă-i întâietate celui mai facil. Cu cât cursantul avansează mai mult, cu atât i se pare mai ușor și începe să facă legături.
Modul tip colecție de sugestii practice unde nu contează ordinea, ci nivelul de complexitate:
- Lecția 1: 5 sfaturi de organizare a unui curs online
- Lecția 2: 7 întrebări esențiale pentru crearea unei buyer persona
- Lecția 3: 4 formule necesare pentru o învățare mai eficientă
3. Factorul de cauză – efect
O altă formă ingenioasă de prezentare a informației și totodată o metodă pedagogică eficientă este organizarea bazată pe cauză și efect. Există 4 tipuri de abordare a modulului:
- O singură cauză rezultă într-un singur efect posibil
De aplicat în special la științele exacte ce presupun o singură demonstrație corectă, dar și în alte domenii unde lucrurile sunt destul de clare și dovedite.
- O singură cauză poate genera mai multe efecte interconectate
În cazul acesta e bine să redai cursantului toate posibilitățile, fiecare efect constituind o lecție propriu-zisă, și să le gradezi de la efectul cel mai negativ spre cel mai pozitiv.
- Un singur efect poate fi generat de mai multe cauze
Dacă efectul este unul pozitiv, aloci o lecție din modul pentru fiecare cauză, iar dacă efectul este unul negativ, comprimi cauzele greșite într-o singură lecție, iar celelalte lecții se vor baza pe soluția găsită pentru a îndrepta lucrurile.
- Există numeroase cauze care prezintă numeroase efecte
Aici lucrurile sunt un pic mai complexe și, decât să le iei pe fiecare în parte, e de dorit să explici fenomenul în ansamblu și să induci raționamente între cauzele și efectele respective.
Concluzie: poți alcătui un curs online și cu ajutorul modulelor de cauzalitate, jucându-te cu situațiile de mai sus și combinându-le pentru diversitate.
Ce format online îi alegi cursului
Odată ce ești mulțumit de coținut, ai 3 formate online posibile:
1. Cursul cu lecții pas cu pas
Este cel mai popular tip de curs online. Practic, oferă un traseu foarte clar cursantului și îl conduce de la început până la sfârșit. Studentul nu are niciun fel de responsabilitate a organizării, ci se lasă în voia unui program testat și prestabilit.
Fiecare pas contribuie la obiectivele specific și duce spre obiectivul final. În general, un modul conține aproximativ 3-5 astfel de pași, dar nu este o regulă. Marele avantaj este microlearning-ul și separarea obiectivului final în mai multe obiective minore, particulare, ușor de atins. Cursantul își conștientizează propriul progres și știe unde se află pe graficul dezvoltării sale.
2. Cursul cu modul săptămânal
Cursul cu modul săptămânal este foarte asemănător cu cel pas cu pas, numai că include o anumită distanță de timp între lecții. Pot fi cursuri online de 10 săptămâni, de 5 săptămâni etc. Perioada dintre lecții este destinată aplicării și exersării tehnicilor recent învățate.
Depinde foarte mult de domeniul de activitate. Dacă faci un curs de grădinărit, nu are niciun rost să optezi pentru un curs cu modul săptămânal, pentru că activitatea are un ritm intrinsec. Fiecare secvență trebuie desfășurată la momentul ei, așa că se impune un curs pas cu pas.
3. Cursul fără un program impus
Dacă nu se încadrează în categoriile de mai sus, înseamnă că este un curs care are multiple abordări, poate fi apucat din mai multe puncte și nu impune o ordine anume.
Acest tip de curs este pentru cei care au în primul rând nevoie de flexibilitate, nu de o persoană care să-i ghideze, să-i motiveze și să îi însoțească pe parcurs. Este o colecție de informații căreia i se mai spune și curs referențial. Modulul este organizat strict în funcție de tematică (tot ce ai nevoie să știi despre aplicația asta, cum să dezvolți tehnica asta), fără ordine sau gradație a dificultății.
Avantajul e că poți începe de unde ai nevoie la momentul respectiv. Dacă ești în perioada de training sau deja desfășori o activitate, poți studia în ordinea nevoilor și să parcurgi cursul din referință în referință.
Cine suntem
Cea mai avansată platformă
e-learning din România.
Ce servicii vă putem oferi?
e-learning din România.
Ce servicii vă putem oferi?
Platformă e-learning
Creare cursuri online
Magazin Cursuri Online
Contact
-
Cihei, str. Apateului nr. 9A
-
contact@eduweb.ro
-
+40 771 579 050
Copyright Ostuniweb SRL © 2024