EduWeb

Inovează-ți cursul cu scenarii ramificate

Ce înseamnă branching scenarios? 

Fă cunoștință cu o nouă formulă care îți va îmbunătăți calitatea cursului. Scenariul ramificat este o formă interactivă de e-learning. Una dintre cele mai interactive pentru că fiecare cursant poate avea propria lui „aventură” în funcție de deciziile luate. De asemenea, este și o formă de gamification (învățare prin joc) foarte ușor de implementat.

Cursantul începe un scenariu plin de provocări, dar firul narativ nu mai decurge liniar, din modul în modul sau de la o lecție la următoarea, ca în e-cursurile clasice, ci se bifurcă. Îi prezintă cursantului o situație, îl face să opteze pentru o soluție, după care îi arată consecințele. Fiecare soluție duce spre alte provocări și alegeri.

Astfel, povestea decurge surprinzător, în funcție de variantele de răspuns. Participantul întâmpină diferite situații, apoi altele, și tot așa, conturându-și o experiență și o perspectivă autentică, pentru ca în final să ajungă la una dintre concluzii. Bineînețes că poate repeta experimentul, învățând din greșeli și urmând altă cale.

Da, exact ca în revistele de genul „choose your own adventure” sau ca în jocurile video cu finaluri diferite în funcție de alegerile făcute. Doar că în loc să te lupți cu monștri sau să salvezi o prințesă dintr-un castel, într-un astfel de e-course bazat pe decizii trebuie să te descurci cu un client agresiv, să negociezi cu furnizori, să te ocupi de angajați sau să duci la bun sfârșit alte provocări ale businessului tău.

Aceste branching scenarios au mare succes în e-learning întrucât îți transpun informațiile teoretice într-o perspectivă practică și reții mult mai ușor greșelile făcute. Asta pentru că vezi consecințele. De câte ori te-ai confruntat cu o situație pe care o cunoșteai atât de bine teoretic, dar care te-a surprins complet când ai încercat să o aplici? 

Prin ce se diferențiază de quiz-uri?

Într-adevăr, și quiz-urile sau testele-fulger se bazează pe întrebări cu variante de răspuns, iar la final concluzia constă într-un punctaj. La un scenariu ramificat, putem avea de asemenea un barem de puncte, sau putem avea, mult mai simplu, good endings și bad endings.

În plus, quiz-ul este liniar. În majoritatea cazurilor, întrebările sunt într-o ordine aleatorie. Pe când în scenariile cu bifurcații, fiecare răspuns determină următoarea întrebare. Ceea ce înseamnă că sunt imprevizibile și captivante.

O altă diferență e că scenariile ramificate prezintă o situație realistă într-un cadru realist și care necesită soluții practice. Quiz-urile, în schimb, au rolul de a verifica niște cunoștințe, și nu neapărat de a antrena un comportament. În quiz-uri mai scapă și câteva întrebări teoretice care nu sunt prioritare într-un program de training.

Testele clasice îți spun imediat când greșești și când nu. Pe când într-un scenariu, analiza este un pic mai complexă. Poți lua și o decizie nu atât de bună, dar în final să ajungi la o concluzie favorabilă. Parcursul tău va fi discutat cu profesorul, care îți va spune ce poate fi îmbunătățit și care era traseul ideal de la cap la coadă. 

Domenii în care e nevoie de scenarii ramificate

  • Cursuri de marketing și relații cu clienții
  • Cursuri de securitate și cyber-security
  • Cursuri care abordează diferențele culturale
  • Cursuri de writing și scenaristică
  • Training pentru orice aproape orice job

TEHNOLOGIA NECESARĂ

Îți place ideea dar ești descurajat de componenta tehnică? Nu crezi că te descurci să pui în pagină un astfel de curs interactiv? Atunci află că nu necesită decât o funcție simplă. Toată tehnologia se rezumă în principal la un buton care să te trimită la alt slide. Nu necesită instructaj de specialitate, și dacă nu știi deja, sigur ai un prieten care îți poate arăta în câteva minute.

Există câteva tool-uri sau programe în care poți dezvolta un astfel de proiect în e-learning. Fie că folosești PowerPoint, Articulate Storyline, Adobe Captivate sau alte ustensile, trebuie să creezi o multitudine de pagini, să generezi acțiuni între ele prin butoane de legătură (hyperlink) și să organizezi textul (layers) în slide-ul respectiv.

Ideea e, și cu asta trecem la punctul următor, că trebuie să creezi cât mai multe pagini, cât mai multe ramificații ale scenariului, deoarece cursantul își va crea propriul traseu și nu va trece decât prin 10-20% din întregul conținut. Testează cât mai mult după fiecare etapă a scenariului. 

NIVELUL DE COMPLEXITATE

Scenariile au „micul defect” de a fi complexe. Ceea ce poate fi un dezavantaj, însemând că timpul investit în crearea unor cursuri online bazat pe ramificații și ending-uri diferite e mai mare decât timpul investit în construirea unor cursuri liniare.

Necesită un pic mai multă creativitate și un pic mai multă răbdare în ceea ce privește setarea interacțiunii și continuitatea scenenariului în funcție de răspunsurile și deciziile cursantului. Pe lângă informația propriu-zisă, asigurarea calității, testarea, preluarea feedback-ului și corectarea cursului pot necesita un extra-time de până la 8-12 ore.

Avantajul, în schimb, e recompensa de la final, adică recenziile foarte bune ale clienților, recomandările și distribuirea naturală a cursului, iar în final profitul. 

CÂTEVA SFATURI ELEMENTARE

Din experiența tuturor instructorilor care au conceput un astfel de curs, dar și din perspectiva altor creatori de scenarii ramificate (în jocuri video, de exemplu), cel mai întâlnit sfat este...

Începe cu sfârșitul!

Odată ce știi la ce trebuie să ajungi și care sunt rezultatele finale, e mai ușor să creezi opțiunile. Până și în matematică e mai ușor să explici o problemă dacă pornești demonstrația de la rezultat spre ipoteză și nu invers. Practic, nu ai cum să dai greș dacă ai în minte concluziile

Să dăm un exemplu!

Presupunem că vrei să creezi un curs de customer service training, în care concepi un scenariu care să-l antreneze pe cursant cum să vândă un produs, iar clientul să plece mulțumit. Ei bine, în cazul acesta concluziile scenariului ar putea fi:

  • Clientul, mulțumit pe deplin, cumpără un produs nou (100 de puncte)
  • Clientul e relativ mulțumit, dar iese din magazin fără să cumpere (50 de puncte)

  • Clientul e complet nemulțumit și vrea să se adreseze managerului (0 puncte)

De aici, trebuie să te gândești... Ce decizii au putut duce la astfel de rezultate? Ce l-a enervat pe client? Ce l-a mulțumit în mod special? Cum a evoluat dialogul? Cum s-a ajuns la ending-ul ăsta? Dar la ăsta? Unde a început totul?

Și astfel poți ajunge să creezi un scenariu realist pe baza unei experiențe reale. Cursul abordează domeniul tău de specialitate, așa că știi cu siguranță să dai cele mai bune exemple. Pe scurt, pornind de la concluzii, poți stăpâni mai ușor povestea, fără să te pierzi în propriul labirint.

Bineînțeles, dacă poți vizualiza procesul, e de mare ajutor. Fă o schiță cu toate ramurile și variantele de răspuns pentru a-ți facilita întregul proces. Având scheletul scenariului, poți începe să dezvolți povestea.

În concluzie, un astfel de curs poate crea un engagement foarte mare și mai ales un training foarte bun pentru că este teorie pusă în perspectiva angajatului. Acesta primește de-a gata o experiență pe care ar obține-o poate într-un an și pornește la drum cu un mare avantaj. 
Created with