EduWeb

EduWeb îți echipează complet LMS-ul

Suntem deja familiari cu termenul de LMS – Learning Management System. Este spațiul virtual unde sunt depozitate cursurile tale online. Acestea pot fi destinate unor audiențe anticipate care beneficiază de training (angajații, partenerii, clienții tăi) sau unor audiențe targetate care se înscriu în programul tău de învățare pentru a fi ghidați de un instructor.

Este un sistem de gestionare a învățării foarte ingenios, în principal pentru că automatizează multiple task-uri administrative în folosul învățării și al evaluării. Poate seta borne ale parcursului de-a lungul modulelor, poate raporta completarea unei sarcini de lucru și poate da scoruri / note.

Acestea sunt funcții obișnuite ale unui LMS, dar trebuie să fii atent ce platformă de e-learning alegi să-ți susțină cursurile. În România, platforma cea mai avansată de e-learning este EduWeb.ro, unde se pot crea cursuri online interactive cu conținut diversificat:

  • Text
  • Video
  • Audio
  • Pdf
  • Powerpoint

Când îți alegi platforma e-learning (link pentru un articol despre cum să faci această alegere) cu care lucrezi, trebuie să ai în vedere o bună interacțiune între lector și cursant, mai exact posibilitatea urmăririi parcursului fiecărui cursant prin statistici avansate și utilizarea unor metode diferite de testare.
Testarea cursanților trebuie să aibă numeroase pobilități, printre care:

  Autoevaluare
  Chestionare
  Teste de personalitate
  Adevărat / Fals
  Întrebări cu un singur răspuns
  Întrebări cu răspunsuri multiple
  Completarea spațiilor goale

Monitorizarea cursanților trebuie să conste într-un panou de control cu atribuțiile:

  Profil de utilizator, eventual cu avatar personalizat
  Evaluarea parcurgerii cursului: ordinea modulelor
  Gradul parcurgerii cursului: procentul / rata de finalizare
  Notificări / statistici avansate cursanți
  Posibilitatea acordării temelor / taskurilor
  Posibilitatea încărcării acestora în sistem
  Posibilitatea verificării și notării acestora în sistem 

EduWeb - De la LMS la LXP

Un concept mult mai nou este acela de LXP – Learning Experience Program. Se zice că un LXP începe acolo unde se termină un LMS, în sensul că integrează și alte surse third party (playlisturi, video-uri, articole etc), dar mai ales pentru că balansează învățarea sincronizată cu cea asincron.

Conținut sincron:

Asta înseamnă activitate live, unde participanții sunt activi și comunică în timp real. Chiar dacă nu e atât de flexibil precum conținutul asincron și necesită un program, este un tip de învățare mult mai dinamic, cu scopul clarificării materialului parcurs individual.

Există chat rooms, unde cursanții vorbesc între ei, dar și sesiuni Q&A între lector și cursanți, unde profesorul recapitulează conceptele importante și răspunde la întrebări, lămurind tot ce a rămas neînțeles.

Acest lucru vine la pachet cu social learning și presupune crearea unei comunități de învățare mult mai vii și mai organice ca în spațiul offline, fiindcă oamenii sunt legați în primul rând de interesele și pasiunile comune, nu de zonele geografice din care provin. 

Conținut asincron:

Conținutul asincron este specific pentru e-learning. Înseamnă flexibilitate, ritm propriu de învățare, posibilitate de ghidare fără să fie nevoie de consultații in-person. Poate fi un e-course clasic, un colaj video sau orice activitate de învățare desfășurată individual.

Doar că ritmul propriu nu înseamnă neapărat pe cont propriu. Acesta este marele plus pe care îl aduce educația online. Cursantul este ghidat, progresul lui este mereu atent observat de către lector sau instructor, iar suportul de curs îl ajută cu o formulă de învățare testată.
În România, nicio platformă de e-learning nu folosește termenul de LXP, fiindcă termenul de LMS este încă o provocare, dar asta nu înseamnă că nu găsim astfel de caracteristici. Faptul că EduWeb pune bazele celui mai avansat sistem de gestionare a învățării, apropie foarte mult LMS-ul de superiorul său: LXP.
Când ne referim la EduWeb ca la cea mai avansată platformă de e-learning, accentul cade pe integrarea cu SCORM, Articulate Storyline, Adobe Captivate, H5P, Vimeo, HTML5. Toate acestea sunt integrări avansate pentru un LMS obișnuit, de aceea putem spune că este un Learning Experience Program veritabil. 

1. Conținut multimedia

Adminii au posibilitatea de împărtăși conținut multimedia:

  • Scenarii, conținut video interactiv pot fi realizate intern, într-un studio modern, cu aparatură de ultimă generație, dar și playlisturi third party (clipuri Vimeo).
  • Montaje audio la cele mai înalte standarde, cu voce narator, coloană sonoră și efecte speciale pentru captarea imediată a atenției.
  • Posibilitatea încărcării webinariilor înregistrate pentru ca orice user să poată reveni asupra informației sau să țină pasul în caz că a ratat un webinar.
  • Clipuri Vimeo 

2. Activitate live (e-learning sincron)

Interfața platformei EduWeb permite integrarea de webinarii ZOOM, pentru stabilirea unei conexiuni active cu participanții. Chiar dacă nu acestea sunt vitale pentru upskilling și reskilling, cursantul primește confortul psihologic și confirmarea constantă că este pe drumul cel bun. Este important pentru el să știe că nu e lăsat de izbeliște. Își poate înțelege mai bine greșelile și primește sfaturi despre cum să învețe. 

3. Suport de curs responsive

EduWeb vine cu opțiunea de transcriere voice to text, texte în diverse formaturi și documente pdf. Pe lângă asta, echipa de designeri instrucționali ai platformei te poate ajuta cu conceperea unui instrumentar, a unui suport de curs, și cu proiectarea activităților de învățare într-o succesiune logică.

Mai mult, conținutul trancende în mobile learning, ceea ce atinge potențialul maxim al flexibilității, adică suportul de curs poate fi responsive pentru smartphone sau tabletă. 

4. Gamification și interactivitate

Învățarea ”gamificată” constă în numeroase provocări de tipul: ”găsește cuvintele”, probleme de artimetică, animație, potrivirea imaginilor etc. Tot în gama... gamification, vorbim despre recompense și scoruri date cursanților.
Interactivitatea nu lipsește din concepția EduWeb, fiind vorba de scenarii (uneori ramificate) dinamice și interactive, animații, colaje de fotografii, hotspoturi de imagine, tur virtual etc. 
Created with