EduWeb

Educația pentru sănătate ca pilon al educației online

Un alt câmp educațional care se preconizează că va face saltul în online în anul 2021 este educația pentru sănătate. Ne uităm la parcursul acestui domeniu în e-learning și observăm că în alte țări care au depășit acest prim prag, educația pentru sănătate a trecut în mare parte în online, deschizând drumuri pentru activități adiacente, cum ar fi telehealth, educația medicală sau healthcare.

Cursurile online care se ocupă de educarea maselor în ceea ce privește cultura sănătății, prin urmare grija față de propriul corp, igiena corespunzătoare, cunoașterea sistemului medical, un stil de viață sănătos, sunt din ce în ce mai în vogă, pentru că ne-am trezit brusc nu știm ce să facem în anumite situații, nu am fost instruiți la timp, dezvoltarea noastră a fost privată de acest pilon educațional care în alte civilizații este sfânt.

Tocmai de aceea, educația pentru sănătate este un trend ascendent, pentru a recupera. Vremurile se schimbă, mentalitatea corectă împinge întotdeauna sistemul, iar lumea e din ce în ce mai atentă și mai conștientă cu privire la sănătatea propriului corp și a propriului psihic. Iar o populație grijulie să nu-și mai distrugă sănătatea înseamnă o audiență mai mare a webinariilor de educație medicală și un viitor al educației pentru sănătate.

Educația pentru sănătate în școli

Nici măcar la școală nu se pregătea cum trebuie această ramură esențială a dezvoltării. Au fost câteva tentative, materii aruncate haotic în programă (educație sanitară, educație pentru sănătate, educație sexuală și așa mai departe, majoritatea fiind tratate superficial), care s-au schimbat odată cu schimbarea ministrului educației, neavând timp să se consolideze.

În prezent, aceste acțiuni sunt inexistente la nivelul învățământului obligatoriu, eventual asociațiile de voluntari ajută, prin diverse acțiuni, la răspândirea acestui pilon educațional prin școli generale sau licee, dar nu există un program solid. Este unul dintre motivele pentru care e nevoie de acest tip de educație mai mult ca niciodată, pentru a suplini ceva ce nu ni s-a oferit, iar adulții cumpără astfel de cursuri nu doar pentru ei, ci mai ales pentru copii.

Cine sunt instructorii unui astfel de curs?

În general, medici de la diverse clinici care aleg să nu își rezume activitatea la perimetrul lor de consultație, ci să-și pună cunoștințele în folosul unei comuntăți mai largi, în scopul educativ al promovării comportamentelor favorabile sănătății.

Educația pentru sănătate este o pregătire continuă, o educație permanentă, în perpetuă schimbare, iar un astfel de curs (mereu updatat) te poate însoți mult timp. Instructorii care aleg să țină cursuri online în domeniul educației pentru sănătate sunt foarte susținuți, apreciați și căutați, atât în instituții, cât și pe platforme e-learning unde își pot organiza și promova mult mai ușor materialul celor interesați.

Oamenii caută sprijin, un lifetime guide care să curpindă toate aspectele, pentru că circulă foarte multă informație pe internet și nu întotdeauna e verificată. Sursele nesigure, teoriile contradictorii, toate acestea fac să fie nevoie de o curățenie în oceanul de informații, de un curs valid, atestat, care să te îndrume în toate aspectele educației pentru sănătătate.

Pe lângă asta, instituțiile de învățământ vor avea nevoie mai mult ca oricând de oameni pregătiți pentru a le preda celor mici lecții despre sănătate. În acest caz, un curs online te recomandă tocmai pentru că e un indice al implicării tale în educație și al competențelor pedagogice.

Instructorii educației pentru sănătate știu cum să se adreseze tuturor categoriilor, tfolosindu-se de un limbaj cât mai accesibil, de un storytelling bun, mai ales dacă țin cursuri adolescenților, și de cât mai multe exemple concrete. Termenii de specialitate nu sunt folosiți în special pentru a valida o explicație sau o îndoială.

Ce te învață concret un astfel de curs?

Să vedem, clar și răspicat, ce te învață un astfel de curs, cum te formează și de ce este cu adevărat un pilon al educației în societatea de azi. Principalele obiective vizează dezvoltarea aptitudinilor și atitudinilor în ceea ce privește sănătatea, dar și prevenirea factorilor de risc asupra sănătății diverselor categorii ale populației.

Câteva capitole ar putea fi:

Cum reacționezi și cui să te adresezi când ai o problemă medicală

Apelăm la doctorul de familia sau direct la medicul de specialitate? Mai exact, dacă avem o urticarie, mergem la dermatolog sau mai întâi la medicul nostru pentru trimitere? Sau dacă avem insomnii, ori ne domină un sentiment de anxietate, mergem la psiholog, terapeut sau psihiatru? Care dintre ei dă medicamentație și care nu? Care sunt situațiile când sunăm la ambulanță? În special, lucrurile astea simple trebuie consolidate de la o vârstă fragedă, pentru a nu mai dezvolta complexele și temerile față de sistemul de sănătate pe care le-au avut generațiile anterioare.

Importanța consultațiilor periodice

Instructorul explică de ce trebuie să consulți un medic stomatolog constant și care e perioada în care trebuie să o faci, de ce să-ți faci analizele constant și la cât timp, iar pentru femei de ce este de-o importanță majoră un control senologic anual pentru a nu depista prea târziu un nodul la sâni.

Cum să combați ipohondria și panica

Instructorul de învață cum să te informezi corect, ce să citești de pe internet și cum să nu cazi în capcana interpretării greșite a unui simptom.

Noțiuni minime de nutriție

Instructorul de educație a sănătății nu trebuie înlocuiască nutriționistul, să-ți dea diete exacte, ci să îți explice la modul general de ce trebuie să eviți anumite alimente, ce înseamnă un regim sănătos, eventual ce sunt carbohidrații, proteinele etc, și cum le preia corpul. În plus, ce facem când realizăm că avem o intoleranță (la lactoză, spre exemplu) sau o alergie? Ce diferență este între mâncarea bio și produsele clasice de pe piață?

Noțiuni minime de igienă

În special la cursurile adresate școlarilor, profesorul îi introduce în normele de igienă, redând utilitatatea spălatului pe mâini, pe dinți etc, dar și pericolul la care se pot expune. Adulții se presupune că au deja aceste informații, pentru că ei sunt primii care trebuie să-și educe copiii în acest sens, dar sunt mereu lucruri care scapă sau nu sunt suficient de repetate. De exemplu, nu se acordă suficientă atenție igienei somnului. De ce o igienă corespunzătoate influențează calitatea somnului și, implicit, starea de odihnă din ziua următoare?

Importanța stilului de viață

Instructorul se axează pe relația directă dintre fizic și psihic. El explică pe îndelete importanța somnului, a meselor zilnice, a sportului în general, dar și a factorilor negativi (cum ar fi suprasolicitarea sau stresul) care influențează sănătatea pe termen lung.

Educația sexuală

În cele mai multe dintre cazuri, nu este un subiect discutat în familie, iar tinerii elevi învață cel mai bine de la o persoană străină, fiind jenați să discute cu părinții lucruri de acest gen. Profesorul abordează tema dezvoltării hormonale, a metodelor contraceptive, a protecției împotriva bolilor cu transmitere sexuală.

Telehealth (opțional)

Din ce în ce mai multe cursuri oferă servicii de telehealth sau telemedicine. Ce înseamnă acest lucru? Sfaturi medicale online. Pe lângă ședințele ZOOM care pot fi sau nu incluse în curs, unii medici încurajează consultațiile video private, care sunt și mai ieftine, și te scutesc și de drum. Iar de acolo, îți recomandă ce trebuie să faci sau îți propun un tratament. Chiar și doctorii de familie pot implementa separat această metodă, mai ales cât încă ne aflăm într-o perioadă de distanțare socială.
Created with