EduWeb

Cum învățăm online? Ce metodă alegem?

Să ne gândim un pic, când alegi să parcurgi un curs online? Răspunsurile ar fi:

  • când ești încă în formare sau în perioada de studii
  • când ești la început de drum într-o carieră
  • când ești în perioada de training (mai ales remote)
  • când ai sau descoperi o nouă pasiune
  • când ai o idee de afacere
  • alte motivații de natură personală

Și atunci, ce ar trebui să alegi? Să intri în comunitatea de învățare a unui program de învățare virtuală sau să optezi pentru un webinar înregistrat ori material video recomandat?

Totul depinde de momentul în care trebuie să alegi, de timpul pe care îl ai la dispoziție și de implicarea, seriozitatea cu care abordezi subiectul. Pornind de la nevoile fiecăruia și de la stadiul în care se află, putem face următoarele recomdări în funcție de următoarele situații:

A. Webinar înregistrat sau material video

Dacă ești la început de drum într-un domeniu, dacă încă nu ești foarte familiarizat cu subiectul de studiu, dacă nu ești sigur că în asta constă viitorul tău sau dacă ai orice fel de rețineri, cel mai bine ar fi să optezi pentru niște cursuri online clasice, un material video standard, o simulare de lecție.

Acest tip de material video poate avea mai multe variante: de la profesorul care se filmează ținându-și cursul, ori înregistrând cu ajutorul unei aplicații ecranul propriului calculator, în timp ce explică „tutorialul” cu pricina, până la video-uri profesionist editate.

Un astfel de material e opțiunea cea mai bună de a testa terenul. E mai scurt, mai ieftin și, practic, îți dai seama cel mai bine dacă îți place cu adevărat sau nu noul domeniu. O minimă autocunoaștere te va face să-ți dai seama dacă ești făcut pentru asta sau dacă ai vocație. Nu are rost să riști să intri într-o comunitate de învățare în care responsabilitățile sunt deja un pic mai ridicate.

Nu ai presiune, ești cu tine însuți, poți adopta orice ritm de învățare, iar autoevaluarea e foarte personală, indiferent de quest-urile pe care le poate conține cursul. Tu îți dai seama cel mai bine de nivelul la care ești.
De asemenea, un astfel de recorded webinar nu ar trebui să aibă mai mult de 3-4 ore în total, ceea ce se traduce în cel mult 1 sătpămână de studiu, cu tot cu recapitulări, notițe, teste, aplicări. Să contiuăm cu cifrele spunând că un astfel de curs, dacă e de o calitate superioară, ar trebuie să echivaleze la nivel de acumulare și challenge-uri cu minimum 6 luni de experiență în domeniu.

Astfel, îți faci o o bază solidă într-un timp foarte scurt, și care chiar dacă nu te simți în totalitate stăpân pe tine în comparație cu cei care au vechime și ani de experiență, vei fi mereu cu un pas înainte față de cei care se află în același stadiu ca tine.

Alte avantaje ale unui astfel de conținut e că ai un program flexibil, nu depinzi de un fus orar (în caz că ești din România și ai vrea să participi la conferințe online pe fus orar american) și nu trebuie să ai un echipament special sau să folosești o aplicație terță.

B. LMS (Learning Management System)

Prin LMS sau sistem de gestionare a învățării înțelegem un curs interactiv, bine structurat și care conține în general 5 etape. Este un program de învățare virtuală care neceistă, bineînețeles, un mediu virtual.

Aceste medii sunt site-urile de educație online. LMS-ul este considerat la ora actuală cea mai progresivă formă de e-learning. De ce? Pentru că reușește cel mai bine să ducă o comunitate de învățare la un nivel foarte avansat fără a denatura ritmul de învățare al fiecăruia.

Cele 5 etape propuse sunt, de regulă, următoarele:
  • profesorul postează lecția în LMS (format text)
  • profesorul încarcă în LMS un video în care dezvoltă conținutul
  • întâlnirea pe ZOOM
  • testarea periodică a cunoștințelor
  • tema până la următoarea ședință online

După cum putem observa, a 2-a etapă înseamnă fix ce am discutat la punctul A., astfel că materialul video este încorporat și în LMS. Iar etapa a 3-a înseamnă webinarul live, cu participare directă.
Prin urmare, un LMS este o formă mult mai avansată și mai eficientă de e-learning, dar există niște minime obligații ale elevului, cum ar fi să participe la o clasă de curs virtuală și să completeze tema până la următoarea ședință online.

Partea bună e că întotdeauna este suficient timp pentru fiecare, dar dacă nu sunteți dispuși să vă adaptați la aceste cerințe și pentru voi obiectul de studiu este mai mult un hobby la care reveniți din când în când, puteți rămâne la opțiunea de material video și atât.

Avantajele unui LMS este că poate asigura mai ușor tech-training, course management, microlearning contextual și alte concepte pedagogice relativ noi care să-ți ușureze organizarea muncii și care să te ajute să-ți găsești propriul ritm. De asemenea, este un ghid care îți poate folosi nu numai ca inițiere, ci la care să revii și după ce ai intrat într-un circuit de productivitate.

După cum îi spune și numele (Learning Management System), este o metodă mai sistematică care e atentă la toate etapele de studiu, care nu lasă nimic la voia întâmplării și care dispune de toate mijloacele și resursele cunoscute în e-learning.

Nu de puține ori, s-ar putea să dați peste niște materiale profesonist editate, interactive, cu animații sau storytelling fascinant, ceea ce face materia incredibil de ușor de parcurs și înțeles, crescând totodată și plăcerea pentru studiu.

Unele programe de învățare virtuală pot dispune și de activități recreaționale în mediul offline sau practică acolo unde este cazul, deși în general se rezumă doar la online. Astfel de activități vor fi anunțate de la început și se vor aplica numai în cazul comunităților locar și numai dacă o mare majoritate poate participa.

Concluzii:

Punând în balanță variantele și modurile lor de operare, ajungem la următoarele sugestii:

  • pentru inițierea într-un domeniu relativ nou, cu care am cochetat poate în trecut, dar și când suntem reticenți, e de recomandat un material video, un curs înregistrat sau un modul luat de pe o platforma e-learning

  • pentru integrarea într-o comunitate de e-learning, pentru subiecte de o natură mai academică sau pentru studii de o durată mai lungă (de la 2 săptămâni până la un 1 semestru) potrivește mai bine un LMS
Created with