EduWeb

Cum alegi platforma elearning potrivită pentru cursul tău

Ce este un software de cursuri online? 

Un software pentru cursuri online este o platformă elearning dedicată care poate oferi tuturor accesul la lecții online, cursuri și seminarii, și care face o conexiune optimă între lector și cursant, dar poate crea și o comunitate de învățare solidă.

De cele mai multe ori, procesul de învățare este o știință a transmiterii datelor (cât, cum, când, în ce măsură), iar informațiile acestea pot fi transmise în numeroase moduri. Conținutul media include video, imagini, grafică, animații, fișiere audio, text, joc etc.
După studierea suportului de curs și a celorlalte materiale de învățare, cursanții trec la etapa examinării, unde învață principii de autoexaminare și unde parurg teste, quizzuri și alte forme de evaluări pentru a absolvi cursul sau stagiul de pregătire. 

Ce trebuie să ai în vedere când alegi o platformă dedicată de cursuri online?

Sunt câteva lucruri pe care ar trebui să le iei în considerare când alegi platforma pentru cursul tău online, pentru că poate avea un impact destul de mare asupra conținutului tău și a livrării datelor, precum și în mijlocirea comunicării cu audiența.

La fel și când cauți o platformă de e-learning care să maximizeze potențialul conținutului tău de instruire a angajaților, pentru că la mijloc e creșterea businessului tău. Iată câțiva factori de care să ții cont: 

1. Funcționalitatea LMS-ului

Gândește-te la toate elementele esențiale pe care vrei să le incluzi în e-course:

  • Atribuirea sarcinilor către cursanți și încărcarea lor în sistem
  • Metode de evaluare prin intermediul platformei: quizzuri, simulări etc.
  • Implementarea metodelor de joc și interactivitate
  • Buna funcționalitate a fișierelor audio și a clipurilor video
  • Posibilitatea parcurgerii contra-timp a cursului
  • Structurarea cursurilor pe module, capitole și lecții
Caută o platformă cu o interfață intuitivă de creare a cursurilor și asigură-te că cea pe care o alegi îți poate oferi suport pentru toate aceste lucruri, pentru ca metodica ta să nu sufere niciun deficit și totul să decurgă cum ți-ai imaginat. 

2. Cheltuieli și comisioane 

Când alegi să publici un curs online pe o platforma e-learning dedicată, întâi calculează-ți costurile. Pune în balanță beneficiile utilizării unei platforme (promovare, preluarea clienților platformei, certificare, asocierea cu brandul platformei, design perfomant etc) cu cheltuielile suportate.

În România, costul ideal suportat în urma publicării unui curs online pe o platformă dedicată este de 30% din prețul de vânzare al cursului. Cam acesta ar fi procentul optim pe care și-l păstrează site-ul care îți propulsează cursul online pe piața de e-learning.

Opțional: Calculează-ți și costurile serviciilor pe care le poți solicita. Dacă ești deja mulțumit de designul cursului tău și crezi că poți capta și menține o audiență, nu este o nevoie absolută să soliciți vreun serviciu. Dar dacă crezi că te vor ajuta în afacerea ta, e bine să știi cu exactitate cât ai de investit.
Cum îți poți calcula mai ușor costurile? O platformă de e-learning performantă ar trebui să dispună de un calculator de estimare cost care să te ajute să-ți faci o socoteală bună când soliciți servicii precum:

  • Concept scenariu
  • Filmare parte teoretică
  • Filmare parte practică
  • Animație 2D
  • Înregistrare voce
  • Clip de promovare
  • Suport de curs 

3. Integrarea LMS-ului 

Un alt factor de care trebuie să ții cont este accesul la platforme terțe și la instrumente de automatizare. De exemplu, să-ți conectezi software-ul de curs la serviciul de marketing prin email sau la social media.

Interesează-te dacă platforma ta online suportă integrări third-party și mai ales integrarea unui procesator de plăți online pentru comercializarea cursurilor. Alege o platformă căreia îi place să lucreze cu software-uri terțe de interfață și design, cum ar fi ustensilele Adobe.
Per total, vorbim despre:

  • Integrare webinarii gratuite (ZOOM)
  • Video integrat din alte platforme (Vimeo)
  • Integrare cu SCORM
  • Adobe Storyline, Adobe Captivate
  • H5P, HTML5 

4. Flexibilitate și libertate 

Mulți trec cu vederea acest aspect, dar este foarte important să alegi o platformă de e-learning care îți dă o mare libertate de organizare și ale căror termene și condiții nu îți afectează businessul. Nu mai vorbim de cele care nu te lasă să vinzi un anumit tip de curs.

Orientează-te spre o platformă care îți susține efortul, îți pune la dispoziție designeri și experți cu care să poți lucra, te ajută cu integrarea cursului, cu panoul de control, și îți mediază comunicarea privată cu audiența, dar care nu se interpune între tine (instructor) și cursanți, care nu modifică informațiile, sau care să nu îți permită să adaugi noi setări și caracteristici cursului. 

5. Folosirea ușoară a unei platforme lms

În calitate de creator de curs, instructor, antreprenor, vrei să alegi software-ul care este cel mai ușor de folosit. Trebuie să conțină șabloanele potrivite, să aibă o interfață intuitivă pentru crearea cursurilor și să ofere customer support.

Trebuie, de asemenea, să iei în considerare ca platforma de cursuri online să fie convenientă pentru studenți, clienți, parteneri, angajați și orice tip de cursanți, dar și pentru orice tip de instruire corporate. 

Concluzie:

Înrolează-ți cunoștințele și cursul într-o platformă de cursuri online care să adugă în același spațiu virtual grupuri de useri: studenți, organizatori de curs, instructori, profesori.

Însumând tot ce am vorbit, orientează-te după caracteristicile platformei: să dispun de analytics, de panou de control, de posibilități moderne de evaluare, unde:

 ♦ Educatorii să-și poată publica materialul, să organizeze conferințe live și să le urce pe cele înregistrate, să managerieze cu ușurință grupele și echipele, să editeze calificative, să comunice eficient cu studenții;

 ♦ Cursanții să-și poată accesa profilurile, să-și observe progresul, să aibă un spațiu virtual sau un tablou de bord personalizat, să poată învăța în ritm propriu și să dispună de toate tipurile de materiale necesare studiului / trainingului; 
Creat cu